در مسیر حمل کالا و جابجایی از مبدأ به مقصد، احتمال خطرات و آسیب های جدی به بار وجود دارد. حادثه خبر نمیکند و ممکن است حتی با وجود احتیاط های لازم برای افراد، کامیون و بار خطراتی در کمین باشد. بیمه ارسال و حمل و نقل کالا، متناسب به پوشش بیمه ای بار و علت وقوع آسیب، پرداخت هزینه های جبران خسارت را تقبل می کند. در این مقاله در مورد بیمه باربری چیست یا بیمه ارسال کالا چیست صحبت خواهیم کرد.
بیمه باربری چیست؟
بیمه باربری قراردادی است که شرکت های حمل و نقل در قبال هزینه ای که دریافت می کنند، در صورت وارد شدن خسارت های احتمالی به افراد یا بار آن را جبران خواهند کرد. در روند جابجایی اموال و کالا، امکان وقوع خطرات و مشکلات زیادی در زمان بارگیری، تخلیه بار، بسته بندی کالا، تصادف، آب و هوا و.. وجود دارد. بیمه گذار در مسیر حمل کالا از مبدا تا مقصد، با توجه به حق بیمه ای که بیمه گر پرداخت کرده است، هزینه های تحمیل شده از خسارت ها را دریافت می کند.
شرایط و قوانین بین بیمه گزار و بیمه شونده در صنعت بیمه توسط آیین نامه های بیمه مرکزی تبیین می شود.
چرا به بیمه باربری نیاز دارید؟
در حالت کلی اجباری نیست که شما بار خود را بیمه کنید اما با این حال شرکت های حمل و نقل برخی از خدمات بیمه ای را ارائه می دهند. پوشش های بیمه ای کل ارزش محموله را بیمه نمیکند. زیرا معمولا دریافت مبالغ بیمه در مقایسه با خسارات احتمالی بسیار ناچیز است. به عنوان مالک محموله با بالا بردن دقت و امنیت در حمل و نقل از وقوع هرگونه پیشامد که منجر به خسارت می شود جلوگیری کنید.
باریکا با عنوان بزرگترین سامانه هوشمند حمل بار بین شهری در ایران با استفاده از بهترین و مجرب ترین مجموعه رانندگان سفر ایمنی را برای صاحبان بار در صنعت حمل و نقل کشور فراهم میکند.
مدارک لازم جهت دریافت خسارت در بیمه نامه باربری
شرکت های بیمه گر بسته به سیاست کاری خود مدارک مشخصی را برای ارائه تعهدات خود نیاز دارند، بطور کلی مدارک اصلی مورد نیاز اغلب شامل این موارد است:
- بارنامه
- اصل صورت مجلس گمرکی
- فاکتور خرید
- صورت بسته بندی
- گواهی مبدا
- پروانه الکترونیکی گمرکی
انواع بیمه باربری چیست؟
بر اساس نوع حمل، محدوده جغرافیایی و پوششهای بیمه ای، بیمههای باربری را دسته بندی می کنند.
1. بیمه نامه ارسال کالا از نوع حمل
بر اساس نوع حمل و نقل و ارسال کالا، بیمه باربری به چهار دسته زمینی، ریلی، دریایی و هوایی تقسیم می شود. در هر نوع حمل و نقل بیمه گر، موظف می شود تا خسارات ایجاد شده در زمان حمل به کالا و بار را جبران کند.
2. بیمه باربری بر اساس محدوده جغرافیایی
در این نوع بیمه محدوده جغرافیایی مبدا تا مقصد نوع بیمه را تعیین می کنید. بیمه باربری وارداتی، بیمه باربری صادراتی، بیمه باربری ترانزیتی و بیمه باربری داخلی انواع آن هستند.
بیمه نامه باربری وارداتی:
بیمه ای است که برای حمل کالاهای وارداتی که بصورت براتی، بدون انتقال ارز یا اعتبار اسنادی از کشورهای خارجی توسط اشخاص حقیقی با حقوقی خریداری شده باشند. این بیمه خسارت های ناشی از حمل و نقل از کشورهای مختلف به ایران را تحت پوشش قرار می دهد. بیمه نامه باربری وارداتی اجباری است.
بیمه نامه باربری صادراتی:
بیمهنامه صادراتی کالاهایی را تحت پوشش قرار می دهد که برای صدور به کشورهای دیگر حمل می شوند. این بیمه کالا و بار صادرشده را از کشور ایران تا مقصد تحت پوشش قرار می دهد.
بیمه نامه باربری ترانزیت:
بیمه نامه باربری ترانزیت مختص کالاهایی ست که در مسیر مبدأ به مقصد از مرزهای کشور ایران عبور می کنند. شرایط این بیمه نامه باربری همان شرایط بیمه نامه باربری صادراتی و الزامی است.
بیمه نامه باربری داخلی:
این بیمه نامه مختص کالاهایی است که مسیر حمل و نقل آن ها از مبدا به مقصد هر دو در کشور ایران است. بیمه نامه باربری داخلی به صورت های بیمهنامه عمومی، بیمهنامه پوشش باز و بیمهنامه ساده صادر می شود.
در بیمهنامه عمومی شرایط، مفاد و تعهدات طرفین و سرمایه بیمه تعیین میشود و سرمایه تا زمان تحویل دارای اعتبار باشد.
در بیمهنامه پوشش باز یک گواهی از سمت بیمهگر در هر هفته صادر میشود و با توجه به سرمایه کالا و بار محموله میزان حق بیمه مشخص می شود.
در بیمهنامه ساده بیمهگزار با توجه به مشخصات، وضعیت و چگونگی حمل کالاها برای کالاهای مشخصی بیمه نامه را صادر میکند.
بیمه بار وانت و نیسان
یکی از انواع بیمه داخلی، بیمه بار وانت و نیسان است. از آنجایی که انواع وانت بار ها و نیسان فعالیت های زیادی در طول روز دارند و مشغول حمل و نقل انواع بار هستند احتمال خسارت و آسیب دیدگی بیشتری دارند . در پاسخ به سوال اینکه برای انواع وانت ها و نیسان های داخل شهی و بین شهری نوع بیمه باربری چیست باید گفت که بیمه بار وانت های یکی از انواع بیمه در محدوده داخل کشور است که با پرداخت هزینه های بیشتر امکان جبران خسارات بیشتری را برای آن ها می توان پیش بینی کرد. هزینه بیمه ارسال کالا و بیمه باربری در قیمت صدور بارنامه تاثیرگذار است. مقاله عوامل موثر بر قیمت باربری را در این مورد از دست ندهید.
بیمه وانت باری و نیسان موارد زیر را شامل می شود:
- آتشسوزی
- تصادف وسیله نقلیه
- واژگون شدن وسیله نقلیه
- پرت شدن وسیله نقلیه
- برخورد جسم خارجی
- و…
3. بیمه باربری بر اساس پوشش
بطور کلی چهار نوع بیمه باربری بر اساس پوشش داریم که توسط تمام شرکت های بیمه ای و بصورت بین المللی مورد تائید است. دسته بندی این نوع بیمه ای به نوع کالا و نحوه حمل و نقل آن بستگی دارد.
بیمه Total Loss یا گمرکی
به این بیمهنامه، بیمه تشریفاتی هم میگویند. در بیمه گمرکی، اگر همه بار در حمل و نقل دریایی آسیب ببیند، توسط بیمه گر خسارت آن را پرداخت می کند. در این نوع بیمه نامه باربری فقط خسارت کلی کالا در یک مرحله پرداخت می شود. معمولا این بیمه نامه کمتر صادر می شود.
کلوز عدم تحویل
کلوز عدم تحویل یا (non delivery) برای زمانی هایی است که یک با چند بسته از کالا بعد از تخلیه از وسیله حمل به دلایل نامشخص مفقود شود. در اینصورت بیمهگزار با تنظیم صورت جلسه عدم تحویل کالا و تحویل آن به شرکت بیمه، می تواند خسارت خود را دریافت کند. البته کلوز عدم تحویل در کلوزهای B و C وجود ندارد و بیمهگزار باید مبلغ اضافهتری را برای خرید این پوشش بپردازد.
بیمه با شرایط C
کلوز سی بیمه نامه باربری حداقل میزان پوشش را دارد و جز ارزان ترین بیمه هاست. این نوع بیمه در واقع خسارات کلی را پوشش می دهد. در کلوز c بیمهگزار باید مبلغ اضافهتری را برای خرید پوشش کلوز عدم تحویل بپردازد. مواردی که تحت پوشش بیمه ای با شرایط c قرار میگیرند:
- آتش سوزی یا انفجار
- به گل نشستن یا غرق شدن کشتی
- واژگونی وسیله حملونقل مانند خارج شدن از ریل
- وجود اضطرار برای تخلیه کالا در بندر و محل دیگر
- به دریا انداختن و فدا کردن کالا در شرایط بحرانی
بیمه با شرایط B
این بیمهنامه بین بیمه با شرایط C و بیمه نامه بعدی یعنی بیمه با شرایط A است. در کلوز B بیمهگزار باید مبلغ اضافهتری را برای خرید پوشش کلوز عدم تحویل بپردازد.
- تمامی خطرات در شرایط C
- زلزله، آتشفشان و صاعقه
- ورود آب به داخل کشتی یا شناور یا انبار کالا
- از بین رفتن محموله در کشتی
- دزدی
- روغن زدگی
- شسته شدن کالا از روی عرشه
- شکست، ریزش و خسارت ناشی از کالاهای دیگر
بیمه با شرایط A
کاملترین پوشش بیمه با شرایط A است و بیشترین حق بیمه را دارد. کلوز A دارای پوشش عدم تحویل است.
- تمامی خطرات در شرایط C و B
- خسارتهای عمدی
- خسارتهای ناشی از فرسودگی
- خسارات ناشی از بسته بندی غیر اصولی
- خسارتهای ناشی از تاخیر
- خسارتهای انفجار هسته ای
- خسارتهای ناشی از نامناسب بودن حمل کالا
- کالای مجاور ( بو گرفتن، برخورد،آلودگی )
- کرم زدگی یا موش خوردگی ، حشره زدگی و…
- خسارات جنگ یا زدوخوردها، شورش و اغتشاش
- خسارتهای اعتصاب کارگران داخلی
- خسارتهای ضبط و مصادره کالاها
- خسارات ناشی از عملیات تروریستی
مدت زمان اعتبار بیمه نامه ارسال کالا
مدت زمان اعتبار بیمه نامه حمل و نقل کالا در مسیر اصلی، از زمان بارگیری کالا تا زمان تخلیه بار در مقصد میباشد. بطور کلی اعتبار بیمه نامه ها بعد از 24 ماه منقضی خواهد شد.
- پس از 60 روز بعد از تخلیه کامل بار، در آخرین بندر در حمل و نقل دریایی، اعتبار بیمه نامه حمل و نقل کالا، به اتمام می رسد.
- پس از 30 روز بعد از تخلیه قسمتی از بار، در فرودگاه مقصد نهایی در ترانزیت هوایی، اعتبار بیمه نامه حمل و نقل کالا، به اتمام می رسد.
- پس از 60 روز بعد از تخلیه کامل بار، در آخرین بندر در انبار گمرک کشور در حمل و نقل زمینی و ریلی، اعتبار بیمه نامه حمل و نقل کالا، به اتمام می رسد.
- پس از 8 روز پس از رسیدن کالا به انبار مؤسسه حمل و نقل در بیمهنامههای باربری داخلی اعتبار بیمه نامه حمل و نقل کالا، به اتمام می رسد.
در صنعت حمل و نقل خطرات و حوادث بسیاری در کمین محموله، افراد و ناوگان حمل و نقل است. طبق شرایط و روابط بین بیمه گزار و ذینفعان، بیمه باربری و بیمه ارسال کالا تا حدی می تواند خسارت های بوجود آمده را جبران کند. همانطور که گفتیم میزان جبران خسارات به اینکه نوع بیمه باربری چیست بستگی دارد. امیدواریم از مطالعه این مطلب بهره لازم را برده باشید. نظرات خود را با ما در میان بگذارید.